Att ha sprucken hud på hälen är vanligt och kan tyvärr också vara obehagligt. Sen jag startade Studiofot har jag hjälpt många med deras hälsprickor och vet därför vad som ska till för att fixa problemet. I denna text kan du läsa mera om vad hälsprickor är, varför de uppstår och hur du kan förebygga och behandla dem.
Vad är hälsprickor och varför uppstår de?
Hälsprickor är sprickor eller sår som bildas på hälen efter en förtjockning av hudens hornlager. Då blir huden torr, spröd och saknar fukt och tappar därför spänst vilket kan leda till att huden går sönder. Den spruckna och torra huden kan vara smärtsam och skapa andra besvär. Så därför är det viktigt att både förebygga och ta hand om hälsprickor i god tid.
Det finns olika anledningar till varför hälsprickor uppstår. Den främsta anledningen är uppenbar och det är att huden saknar fukt. Huden behöver helt enkelt lite mer omvårdnad och återfuktning. Andra anledningar kan också vara diabetes med autonom neuropati eller problem med sköldkörteln, vilket leder till minskad svettning och därmed nedsatt återfuktning.
Så vet du om du har hälsprickor
De synliga symptomen på hälsprickor brukar vara följande:
- Torr och sprucken hud runt hälen
- Smärta och obehag när du går, särskilt när tyngden faller på hälen
- Blödning och eventuell inflammation kring sprickor på hälen
Hur en medicinsk fotvårdsspecialist behandlar hälsprickor
När du besöker en medicinsk fotvårdsspecialist så kan du få en effektivt läkande behandling för dina hälsprickor. Jag börjar med att evaluera och diagnotisera hälsprickorna. Det gör man för att kunna fastställa vilken behandling som bäst kan läka den spruckna huden. Efter det börjar jag avlägsna eventuell överflödig hård hud från området.
När huden runt hälsprickan är ren så är det dags att applicera lämpliga salvor, krämer eller mediciner för att mjukgöra och främja läkning. Behandlingen avslutas med en skön massage för att du ska kunna njuta av behandlingen. Därefter ger jag dig råd om hur du tar hand om hälsprickan där hemma och hur du förebygger att hälsprickorna kommer tillbaka.
Så förebygger du hälsprickor
Även om hälsprickor till stor det kan vara ärftligt så finns det mycket du kan göra för att förebygga att hälsprickorna uppstår. Och det gör du bäst med regelbunden fotvård. Att gå regelbundet till en medicinsk fotvårdsspecialist är nog det bästa sättet att säkerställa hälsosamma fötter. Men vill du förebygga hälsprickor hemma, så kan du göra följande:
- Återfukta och mjukgör huden på fötterna regelbundet. Särskilt huden runt hälen och om morgonen.
- Undvik att gå barfota och använd skor som ger bra stöd och dämpning.
- Drick mycket vatten och att skapa en god kosthållning med rikligt innehåll av essentiella fettsyror.
- Använd fotsalvor eller krämer som är formulerade för att förebygga hälsprickor.
Genom att följa dessa förebyggande tips och söka hjälp av en fotspecialist kan man minska risken för hälsprickor och hålla fötterna friska. Så gå inte runt och ha ont i onödan, utan kontakta mig för boka en fotvårdsbehandling i Helsinborg att läka dina hälsprickor!
FAQ
Kommentarer
Lämna en kommentar